Wespen

Je ontdekt een wespennest en je wilt het laten verdelgen? Dan staat de brandweer klaar om je te helpen. Tegelijk roept de brandweer op om niet zomaar een wespennest te melden maar enkel de hinderlijke of gevaarlijke wespennesten. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is bovendien ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vlinders en honingbijen.

Wespennest melden

Een hinderlijk of gevaarlijk wespennest kan je melden via www.zonemidwest.be. Door de coronamaatregelen gaan de wespenverdelgers van Hulpverleningszone Midwest momenteel drie keer per week op stap: op maandag, woensdag en zaterdag.

Let op, het verwijderen van een wespennest is niet gratis. Na de verdelging ontvang je een factuur van € 48,40. Als de brandweer een tweede of volgende maal moet langskomen voor hetzelfde nest in hetzelfde kalenderjaar, is dit gratis. Indien de brandweer voor de vernietiging van een wespennest ter plaatse komt en vaststelt dat het niet om wespen, maar om hommels en bijen gaat, zal er geen actie worden ondernomen en zal er ook geen factuur worden opgemaakt.

Wespennest melden

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een exotische en invasieve wespensoort die oorspronkelijk uit China komt. Deze wespensoort moet verdelgd worden. De wesp heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je herkent de Aziatische hoornaar aan haar opvallende gele poten en overwegend zwarte lijf.

Het is belangrijk om uit te kijken naar nesten van de Aziatische hoornaar. In het voorjaar verlaat de koningin haar schuilplaats en maakt ze een nieuw nest. In een eerste fase is dit klein. Deze nesten vind je vaak op beschutte plaatsen (schuren, tuinhuizen, ...). Deze voorjaarsnesten bevinden zich laag bij de grond en zijn eenvoudig te verdelgen door een professionele verdelger.

Aziatische hoornaar melden

Heb je een nest van Aziatische hoornaars gespot? Meld dit dan zeker via het meldpunt Vespa-Watch. Gespecialiseerde verdelgers komen dan het nest verdelgen. Probeer nooit zelf het nest te verwijderen! De hoornaar kan zeer agressief reageren als hij verstoord wordt in zijn nest.

Aziatische hoornaar melden

Andere gestreepte dieren

Nesten van hommels en bijen zal de brandweer nooit verdelgen, de brandweer is er immers voor mens én dier. Toch last van een nest bijen of hommels? Dan helpt een imker in de buurt je graag verder.