Wervingsreserve brandweervrijwilligers - Hulpverleningszone Midwest

02 juli 202130 september 2021

Zone Midwest is een van de vier West-Vlaamse hulpverleningszones en één van de 34 hulpverleningszone in België. Zone Midwest organiseert de ringende hulpverlening voor meer dan 230.000 inwoners in 15 steden en gemeenten in het midden van West-Vlaanderen, met een netwerk van 17 posten. Zo'n 650 beroeps- en vrijwillige brandweerlieden en ambulanciers zorgen voor preventie, bescherming en hulp bij noodgevallen. Meer info over de hulpverleningszone vind je op www.zonemidwest.be.

Om de professionele werking van de dienstverlening te versterken, legt Zone Midwest een wervingsreserve aan voor vrijwillige brandweerlieden voor al haar posten.

Functiebeschrijving

Je werkt samen met de gehele bezetting van een brandweerwagen. Je hebt taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden met betrekking tot de operationele taakgebieden. Je voert opdrachten uit van en meldt bevindingen aan de bevelvoerder. Je hanteert het standaardmateriaal van de brandweerwagen, eventueel aangevuld met benodigde middelen van andere voertuigen.

Kerntaken en takengebied

Operationeel medewerker basisfunctie (interventie)

Deelnemen aan interventies teneinde de operationele doelstellingen van de zone te verwezenlijken.

Mogelijke taken (niet limitatief):

  • Het bestrijden van branden en ontploffingen in de ruimste zin van het woord.
  • Het redden van mensen uit gevaarlijke situaties, het beschermen van hun goederen en het logistiek ondersteunen van gespecialiseerde reddingsacties.
  • Het inperken van het vrijkomen van milieubedreigende stoffen en het opruimen ervan alsmede het logistiek ondersteunen van gespecialiseerde ploegen bij het optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen.
  • Het verrichten van diverse technische (hulpverlenings-) werkzaamheden door het bedienen van gespecialiseerd hulpverleningsmaterieel in de meest verscheiden omstandigheden.
Operationeel medewerker (preparatie)

Het onderhouden van zijn fysieke conditie en deelnemen aan oefeningen en opleidingen waardoor men zijn taken kan uitvoeren in alle veiligheid voor zichzelf, zijn collega’s en de personen die hulp nodig hebben.

Mogelijke taken (niet limitatief):

  • Het deelnemen aan fysieke oefeningen, georganiseerd door de zone.
  • Het deelnemen aan oefeningen, opleidingen, simulaties, plaatsbezoeken en bijscholing, onder meer gericht op kennis van het grondgebied van de zone.

Bekijk de volledige functiebeschrijving

Aanwervingsvoorwaarden

  • Belg zijn of burger van een ander land behorende tot de Europese Economische Ruimte of Zwitserland;
  • ten minste 18 jaar oud zijn;
  • een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking (uittreksel uit het strafregister);
  • de burgerlijke en politieke rechten genieten;
  • in orde zijn met de dienstplichtwetten;
  • houder zijn van rijbewijs B;
  • houder zijn van het federaal geschiktheidsattest voor het basiskader.

Beschikbaarheidsverplichting

De vrijwilliger moet minstens 16,6 % van de tijd per kalenderjaar bereikbaar zijn en zich ter beschikking houden van een post, zodat hij zich in geval van een oproep naar de kazerne kan begeven binnen een termijn van maximum 5 minuten voor alle posten zonder permanentie en maximum 8 minuten voor de post met permanentie (Roeselare).

De beschikbaarheidsverplichting wordt onder andere ingevuld via de woonplaatsverplichting, waarbij de rijtijd van de woonplaats naar de kazerne wordt berekend.

Er kan worden afgeweken van deze woonplaatsverplichting in gevallen waarbij de software verschillen in de aanrijtijd aangeeft, in gevallen waar het voor de goede werking van het netwerk van posten noodzakelijk is…

Aanwervingsexamen

De aanwerving is onderworpen aan het slagen voor een vergelijkend examen dat zal doorgaan in de maand oktober.

Inhoud

Het vergelijkend examen is een mondeling interview waarin de motivatie, de inzetbaarheid en de overeenstemming van de kandidaat met de functiebeschrijving en de zone getest worden.

Duur

30 minuten

Examenjury

Het vergelijkend examen wordt beoordeeld door een examenjury die bestaat uit drie leden.

Minstens twee van de drie juryleden moeten aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen.

Resultaat van het vergelijkend examen

Om te slagen moet de kandidaat minimum 50 % behalen.

Rangschikking van de kandidaten

De examenjury maakt per kandidaat een verslag met vermelding van het resultaat op. De rangschikking van de kandidaten gebeurt in volgorde van het behaalde resultaat. Het resultaat van het vergelijkend examen wordt de kandidaat ter kennis gebracht via een aangetekende brief of via een andere drager met bewijskracht en vaste datum.

Wervingsreserve

De geslaagde kandidaten worden, na vacantverklaring van de betrekkingen in de posten, toegelaten tot de aanwervingsstage met ingang van 1 januari 2022 of opgenomen in een wervingsreserve dat twee jaar geldig is. De geldigheidsduur van de wervingsreserve kan ten hoogste twee keer voor twee jaar verlengd worden.

De aanwervingsstage wordt vooraf gegaan door een eliminerend medisch onderzoek zoals bedoeld in artikel I.4-26 van de Codex over het welzijn op het werk.

Indienen kandidaturen

De kandidaturen moeten uiterlijk op donderdag 30 september 2021 ingediend zijn.

Solliciteren kan:

  • per e-mail aan personeel@zonemidwest.be
  • per brief aan Hulpverleningszone Midwest - t.a.v. de personeelsdienst, Kwadestraat 159, 8800 Roeselare

Je bezorgt ons volgende documenten:

  • een motivatiebrief en cv
  • een kopie van je identiteitskaart
  • een kopie van je rijbewijs B
  • een kopie van het federaal geschiktheidsattest voor het basiskader
  • een uittreksel uit het strafregister (afgeleverd tussen 1 juli en 30 september 2021)