Week van de Bij

Gepubliceerd op Maandag 22 mei 2023
28 mei 202304 juni 2023

Van zondag 28 mei tot en met zondag 4 juni 2023 organiseert het Departement Omgeving de tiende editie van de Week van de Bij. Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven, omdat de steeds vergrotende verharding hun natuurlijke habitat verkleint. Bijen en andere insecten zorgen voor 75% van de bestuiving van alle voedingsgewassen. Hun ecologische en economische waarde is met andere woorden onschatbaar. Ook de stad draagt haar steentje bij. Op tal van plaatsen zaaien we bloemenmengsels in en planten we bijenvriendelijke planten aan. En dit jaar zorgen we voor een Week van de Bij XL, met tal van boeiende activiteiten tijdens en na de campagneweek.

Bijenzomerfietsroute

Zin in een fietstochtje? Dat kan je deze zomer combineren met een leuke bijenquiz! Op verschillende bijenvriendelijke locaties langs de route kan je vanaf 28 mei en gedurende de zomervakantie quizvragen oplossen. Wie alle tien vragen kan oplossen, kan (tijdens de openingsuren) een prijzenpakket ophalen in de bib of in het stadhuis. Het pakket bevat o.a. een zakje bloemenzaad en een stripverhaal van Suske en Wiske. Je kan het plannetje afhalen in de bib, in het stadhuis en in Eperon d'Or. Je kan de route ook digitaal raadplegen via RouteYou.

Download de bijenzomerfietsroute

Bijensafari op 4 juni

Op zondag 4 juni kan je deelnemen aan een boeiende bijennamiddag. Op Wandel op de Mandel gaan we op bijensafari. We gaan op zoek naar wilde bijen en ontdekken welke bijensoorten er voorkomen. Benieuwd hoe een bijenkast werkt? Imker Dieter opent z’n bijenkasten aan de bijenkijkhut in de kloostertuin. Tot slot kan je een bijententoonstelling bezoeken in het dorpshuis in Emelgem en genieten van een drankje.

Reserveer tickets voor de bijensafari

Neem een kijkje aan de bijenburcht

De kindergemeenteraad bouwde in april een bijenburcht. Zo’n bijenburcht biedt nestgelegenheid aan zandbijen. Tweederde van alle wilde bijensoorten nestelt zich namelijk in de grond. Door een variatie aan stengels, houtstronken, tegels, stenen en lemig zand wordt het een geschikte nestplek voor veel bijensoorten. Benieuwd naar het resultaat? De bijenburcht vind je naast het vrijetijdspunt, in de Sint-Jorisstraat.

Met je vereniging aan de slag voor de bijen

De stad heeft een leuke activiteit voor verenigingen in de aanbieding. Je kan namelijk zelf een bijenhotel vullen! De stad zorgt voor het nodige materiaal en een lege module. De gevulde modules worden nadien door de technische dienst op een bijenvriendelijke locatie geplaatst.

Reserveer een bijenmodule