Wandelen en fietsen

De Wandelbox

Ga op stap in je eigen stad en ontdek onvermoede toffe plekjes! De wandelbox bevat tien wandelkaartjes, goed voor tientallen kilometer wandelplezier in Izegem en deelgemeenten. Eén kaart kost €2, voor het complete pakket betaal je €15. De kaarten zijn verkrijgbaar in Eperon d’Or, in de bibliotheek en in het stadhuis. Je kunt ze hieronder ook downloaden in pdf-formaat. De wandelbox bevat:

Bemerk: de wandelingen zijn niét bewegwijzerd. Je hebt de kaartjes dus wel degelijk nodig als je op stap wil gaan.

Klinknagels

Erfgoedwandelroute

Westtoer ondersteunt al jarenlang gemeenten bij de creatie van wandelingen die stijlvol bewegwijzerd worden met klinknagels in messing. Ook Izegem heeft nu zo’n wandeling. De nagels werden versierd met een afbeelding van Eperon d’Or. De stadsgidsen, de toeristische dienst en Westtoer sloegen de handen in elkaar en stippelden een mooi parcours uit doorheen de stad. Je volgt de route aan de hand van de klinknagels en/of het kaartje dat historische uitleg bevat. Je kunt het kaartje verkrijgen in het stadhuis en in Eperon d’Or.

Wie de route volgt, wandelt een 6,5 kilometer doorheen het centrum, de directe omgeving daarvan en een stukje van Emelgem. De dichtbebouwde kern wisselt af met het groengebied van het kasteelpark Blauwhuis en de kanaalzone. In de brochure lees je bij 17 locaties meer historische, architecturale of actuele uitleg. Een aangename verrijking tijdens het wandelen.

Fietsen

Fietsen

De ‘Dwars door Izegem’-fietsroute is 44km lang en leidt je langs de mooiste plekjes van Izegem, Emelgem en Kachtem. Klik hier om de route als PDF te downloaden, die je thuis kan afdrukken . GPS-gebruikers kunnen ook de route downloaden als GPX of FIT (klik op de drie zwarte bolletjes rechts van “Deel”).

Je kan zelf je fietstochten uitstippelen met behulp van de fietsnetwerkkaarten van Westtoer. De kaarten zijn verkrijgbaar in Eperon d’Or. Je kunt de routes ook online uittekenen met behulp van de routeplanner op Fietsnet.

In Eperon d’Or kun je ook kaartjes verkrijgen voor de ‘Lokaal lekkers’-fietsroute (25,6 km en start in Emelgem) en een gratis fietstip-route (35,7 km met start aan Eperon d’Or).

Op de website van Toerisme Leiestreek kun je de Izegemse Bierfietsroute downloaden. Het parcours is 41,5 km lang en de start ligt aan Brouwerij Vanhonsebrouck.

De fietsroute ‘Verrassende plekjes in de omgeving van Roeselare‘ (49,10 km) kun je aftrappen in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. Ook ‘Fietsen langs Leiespots in Roeselare‘ (39 km) passeert dwars door Izegem.

Personen of groepen die in Izegem een fiets willen huren, kunnen dit doen via Eco-velo, een bedrijf uit de sociale economie en een afdeling van Kringwinkel Midwest. Hierdoor kunnen toeristen nu ook per fiets kennismaken met Izegem en omgeving. Er zijn verschillende modellen ter beschikking. Eco-velo staat in voor veilige en reglementaire fietsen.

Ken Izegem-wandelingen

Elke eerste zondag van de maand belicht een Ken Izegem-wandeling een bepaald aspect of een wijk van onze stad. Een onderlegde gids neemt je op sleeptouw door de Izegemse straten en vertelt interessante weetjes en geestige anekdotes.

Ontdek het programma van 2021-2022

Izegemse bijenroute

Izegem telt zo'n 20.000 m2 aan bloemenweides. De Izegemse bijenroute brengt je langs de mooiste bijenvriendelijke plekjes.

Bekijk de bijenroute online

Plan: bijenroute met bloemenweides