Ratten

Ratten op openbaar domein

Heb je ratten opgemerkt op openbaar domein (baangrachten, plantsoenen, ...)? Laat het ons weten via het meldpunt. Wij verwittigen onze rattenverdelger die de situatie ter plaatse zal nazien en de nodige verdelging zal uitvoeren.

Ratten melden

Ratten op jouw eigendom

Die moet je zelf verdelgen met de geschikte bestrijdingsmiddelen. We geven je graag enkele tips voor de preventie en bestrijding van bruine ratten.

Preventie

Een bruine rat heeft drie grote basisbehoeften: voedsel, onderkomen en water. Als we aan preventie willen doen, moeten we dus rond die basisbehoeften werken. Enkele tips:

  • Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rond je woning.
  • Bewaar afval in goed afgesloten bakken en laat geen etensresten rondslingeren.
  • Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.
  • Je schermt verluchtingskokers en -raampjes, afvoerpijpen en rioolputjes best af met een gaas of rooster.

Bestrijding

Hoewel preventie de beste bestrijding is, is het soms onvermijdelijk om te moeten overgaan tot de bestrijding van deze ongewenste diertjes.

  • In veel gevallen kan een mechanische bestrijding voldoende zijn om het probleem op te lossen. Gebruik hiervoor vallen, klemmen of inloopkooien (verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken). Gebruik aantrekkelijk lokaas zoals chocolade of kaas en zet het vangmateriaal op plaatsen waar de ratten duidelijk langskomen. Kijk het vangmateriaal dagelijks na.
  • Wanneer klemmen niet volstaan om de ratten te verdelgen, kun je gif inzetten. Dat is vooral noodzakelijk bij hoge concentraties ratten. Ga altijd voorzichtig om met gif en doe bij voorkeur beroep op een gespecialiseerde firma.