Week van de Groeilamp

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021
21 april 202123 mei 2021

Week van de Groeilamp

Van 16 tot 23 mei loopt de 'Week van de Groeilamp'. De campagne wil mensen laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Tijdens de week zeggen we luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Met als krachtig symbool, de groeilamp.

 • De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. 
 • De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.
 • De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké! 

De Week van de Groeilamp is een initiatief van EXPOO/Opgroeien en Gezinsbond, in samenwerking met VCOK.

Groeilampwandeling

Ook in Izegem willen we licht laten schijnen op opvoeden, mensen en plaatsen. Dit doen we met een Groeilampwandeling doorheen het centrum van de stad. Net zoals in het leven, zoeken we tijdens deze wandeling samen met kinderen onze weg. Door speelse opdrachtjes, opvoedkundige doordenkers, historische opvoedingsanekdotes en de groeilampstickers schijnen we licht op opgroeien en zetten we opvoeding in de spotlights. De wandeling is 4,5 km lang en loopt langs de leukste speelpleintjes in onze stad. De wandeling is rolstoel- en buggytoegankelijk.

De Groeilampwandeling loopt van 21 april tot 23 mei. Het begeleidend plannetje en de groeilampstickers kan je verkrijgen in het stadhuis, Eperon d'Or en de sportdienst. Je kan het plan en het stickervel ook hieronder downloaden.

Download het plan

Download de Groeilampstickers

Webinars

Elke maandag- en donderdagavond in mei is webinar-avond (uitgezonderd op feestdagen). Hieronder vind je een overzicht van alle webinars.

3 mei: Wij-tijd

Ouders worstelen weleens met de combinatie van werk, vrije tijd en opvoeden. Vaak denken ze dat kwali-tijd ligt in vakanties, feesten of geplande activiteiten. Toch zijn het de kleine momenten die bepalen wat kinderen meedragen van hun jeugd. ‘WijTijd’ inspireert ouders om kosteloze koestermomenten door te brengen met hun kinderen, kansen die dagelijks voor het grijpen liggen om blijvende herinneringen te maken. Concreet, speels en haalbaar voor elke ouder.

Praktisch:

 • 3 juni 2021 om 20 uur (opgelet: door ziekte van de spreker is deze webinar uitgesteld van 3 mei naar 3 juni)
 • door Björn Accou (IdeeKids)
 • Inschrijven via Gezinsbond

6 mei: Risicovol spelen

Als je je (klein)kinderen ziet spelen, houd je soms je hart vast. Wat zij allemaal niet durven!? Spannend voor hen, maar ook voor jou... Want hoe kan je kinderen tegelijk beschermen én uitdagingen laten aangaan? Wil jij het liefst alle risico’s vermijden? Tijd voor nuance, want de juiste risico’s zorgen net voor groei. Wat is risicovol spelen (niet)? Waarom is het belangrijk? En vooral: hoe pak je dat aan? Na deze lezing ben je helemaal mee met het ABC van risky play!

Praktisch:

 • 6 mei 2021 om 20 uur
 • door Helena Sienaert (docente en onderzoekster bij Arteveldehogeschool - RePLAY Toddler)
 • inschrijven via Gezinsbond

10 mei: Eten, slapen en spelen

Een peuter ontwikkelt een eigen wil en zijn karakter krijgt duidelijk vorm. Hij wordt met andere woorden zelfstandig. Vandaar dat hij alles zelf wil doen, de grens aftast tussen ‘ik’ en ‘jij’ en soms heuse driftbuien krijgt wanneer hem iets niet zint. In dit webinar bespreken we dagelijkse situaties van eten, slapen en spelen en bekijken we hoe je peuter hierin experimenteert met zelfstandigheid. En hoe je als ouder, grootouder… constant schippert tussen het begrenzen enerzijds en het stimuleren van de zelfstandigheid anderzijds.

Praktisch:

 • 10 mei 2021 om 20 uur
 • door Tom Verhaeghe
 • inschrijven via VCOK

Aan deze webinar is ook een ouderreeks gekoppeld, voor wie zich wil verdiepen in het thema (2 sessies van 1,5 uur in juni - kostprijs €40 - inschrijven via VCOK)

17 mei: Stress bij kinderen

Wat is de impact van stress op kinderen, hoe kan je stress herkennen en hoe ga je hier als ouder mee om? Zolang stress en ontspanning elkaar aanvullen is er niets mis met een gezonde portie stress. Eens het evenwicht zoek raakt, kunnen spanningen ontstaan bij kinderen en de rest van het gezin. Door te begrijpen wat stress is, door je bewust te zijn van de invloed ervan op alle gezinsleden en door te leren omgaan met stress , kan je als ouder het verschil maken.

Praktisch:

 • 17 mei 2021 om 20 uur
 • door Ilse Vande Walle
 • inschrijven via VCOK

Aan deze webinar is ook een ouderreeks verbonden, voor ouders die zich willen verdiepen in deze thema's (3 sessies van 1,5u in juni - kostprijs €60 - voor ouders van kinderen uit de lagere school - inschrijven via VCOK)

20 mei: Jij en je puber

Ze turen uren naar hun smartphone. Lopen stampend de trap op. Slaan met een knal de kamerdeur dicht. Hun helden zitten op YouTube, hun lief op Snapchat. Ze vinden jou gênant. En je mag vooral niet moeien… Met de puberteit van je kroost breekt een pittige periode aan. Propvol uitdagingen, online en offline. Sarah helpt je met grappige anekdotes en praktische tips op weg om die turbulente tienertijd gezond, leuk en luchtig te houden.

Praktisch:

 • 20 mei 2021 om 20 uur
 • door Sarah Van Gysegem (redacteur van BOTsing en auteur van de boeken 'Typisch Tieners' en 'Digitaal ontmaagd. Over bloemetjes, bijtjes en dickpics')
 • Inschrijven via Gezinsbond

27 mei: Onderhandelen met je kind

Waarom zou je onderhandelen met je kind? Je leert je kind constructief omgaan met verschillende meningen. Onze samenleving is divers en wie goed kan onderhandelen, is minder bang voor verschil. Elke dag krijg je als ouder te maken met grote of kleine meningsverschillen met je kinderen. Van het beleg op de boterham, tot de schermtijd of klussen in huis, …
Hoe ga je hier als ouder mee om en waarover onderhandel je wel of niet?

Praktisch:

 • 27 mei 2021 om 20 uur
 • door Anouk Pieters en Bart Libbrecht
 • inschrijven via VCOK

Aan deze webinar is ook een ouderreeks verbonden voor wie zich wil verdiepen in deze thema's (5 sessies van 1,5u in juni - kostprijs €85 - voor ouders van kinderen tussen 6 en 16 jaar. Je hebt ook het gratis webinar gevolgd - inschrijven via VCOK)

31 mei: Wat elk kind nodig heeft

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen. De essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Kinderpsychologe Klaar Hammenecker reikt 5 opvoedbasics aan waar je in elk levensfase van je kind kan op terug vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

Praktisch:

 • 31 mei 2021 om 20 uur
 • door Klaar Hammecker (kinderpsychologe)
 • inschrijven via Gezinsbond