Vogelgriep

Gepubliceerd op Zaterdag 14 november 2020

Update

Op donderdag 26 november heeft het federaal voedselagentschap (FAVV) de stad ingelicht over een geval van hoogpathogene vogelgriep op een vleeskippenbedrijf in Menen. De dieren werden op woensdag 25 november al preventief geruimd, maar ten gevolge van de bevestiging van de hoogpathogeniciteit van het virus, werd een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km rond het getroffen bedrijf ingesteld. Een deel van onze stad bevond zich in het toezichtsgebied.

Alle besmettingen met het H5-vogelgriepvirus zijn ondertussen onder controle gebracht. Het FAVV heeft daarom op 7 januari 2021 de laatste zones met maatregelen, die afgebakend waren rond de besmette bedrijven, opgeheven. De algemene preventie maatregelen blijven van kracht (zie verder).

Ophokplicht pluimvee

Na een geval van vogelgriep in Oostende, moet iedereen vanaf zondag 15 november pluimvee ophokken of afschermen (met behulp van netten). Deze maatregel geldt niet enkel voor professionelen, maar ook voor particulieren. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers.

Het voedselagentschap benadrukt dat er geen risico is voor consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).