Coronavirus: overzicht maatregelen

Gepubliceerd op vrijdag 04 juni 2021

Het coronavirus beheerst al een heel eind de actualiteit. Welke maatregelen zijn er van kracht in het land en specifiek in onze stad? Wat kan je zelf doen om jezelf en anderen te beschermen? Waar vind je betrouwbare informatie terug? Hieronder bundelen we al die informatie.

Info over testen op het coronavirus

Info over veilig op reis vertrekken

Laatste updates

Overlegcomité 19 juli 2021

Het Overlegcomité kwam op maandag 19 juli opnieuw samen. Het Overlegcomité houdt het bestaande Zomerplan aan, maar brengt enkel wijzigingen aan omdat de besmettelijkere delta-variant nu ook in ons land dominant is.
 

Reizen
 • De geldende regels omtrent reizen blijven van kracht.
 • Er komt wel een verstrengde procedure voor landen uit de EU of Schengen waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht welke kleurencode voor het land geldt.
  • Bij terugkeer uit zo'n Europese risicozone moeten personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, een PCR-test afleggen op dag één en dag zeven na hun terugkeer.
  • Daar komt ook een quarantaine bij kijken, tenzij de persoon in kwestie 72 uur voor aankomst op Belgisch grondgebied al een PCR-test onderging.
  • Wie positief test moet 10 dagen in isolatie.
 • De controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.
Evenementen
 • Het Covid Safe Ticket kan worden ingezet voor evenementen met 1.500 personen of meer en is beschikbaar voor mensen die volledig beschermd zijn via vaccinatie (volledige vaccinatie plus twee weken), over een herstelcertificaat of een recente, negatieve test beschikken.
 • Het Covid Safe Ticket zal vanaf 13 augustus enkel gelden voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking.
 • Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vallen regels rond mondmasker, afstand en CIRM/CERM-beperkingen weg. Wel moet er een plan rond crowd-management bestaan, moeten sanitaire voorzorgsmaatregelen gevolgd worden en  moet er adequate ventilatie (met CO2-meter binnen) voorzien zijn.

Alle federale maatregelen op een rijtje

Alle maatregelen van de federale overheid lees je na op www.info-coronavirus.be