Kindergemeenteraad

Wat is de kindergemeenteraad?

De kindergemeenteraad is een permanent inspraakorgaan voor kinderen uit de lagere school. Kinderen maken hierdoor kennis met politieke besluitvorming. Kinderen uit het 6de leerjaar van alle Izegemse scholen kunnen zich kandidaat stellen. Na een heuse verkiezingscampagne konden uit elke klas twee kinderen toetreden tot de Kindergemeenteraad. Met deze groep komen we zo'n vier keer samen en nemen we enkele heel boeiende thema’s onder de loep. De Kindergemeenteraad wordt bijgestaan door vrije tijd en het schepencollege. Zo kunnen de (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden! Op het einde van het schooljaar stellen we deze ideeën en adviezen dan ook voor aan het schepencollege tijdens een officiële vergadering .

De adviezen van de kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad heeft er ondertussen een jaar op zitten vol vergaderen, creatief aan de slag gaan, inspiratie en kennis op doen. Ze leverden op 30 mei negen adviezen af aan het college van burgemeester en schepenen. Ze kaarten onder andere de zwerfvuilproblematiek en het gebrek aan uitdagende speelzones aan. Daarnaast willen ze ook streven voor meer bewustwording rond armoede in de stad en veerkracht bij kinderen en jongeren. Via onderstaande knop zijn de officiële adviezen terug te vinden.

Adviezen Kindergemeenteraad 2021-2022

 

Kindergemeenteraad 2021-2022

Op woensdag 10 november 2021 vond de eerste zitting van de nieuwe Kindergemeenteraad plaats. Tijdens deze kennismakingsvergadering werden de nieuwe Kinderburgemeester en Kinderschepenen verkozen.

Hieronder kan je kennis maken met 26 enthousiaste jongens en meisjes die staan te popelen om met hun ideeën Izegem nog kindvriendelijker te maken. Samen vormen zij de nieuwe Kindergemeenteraad voor de periode 2021-2022.

Aan het roer staat kersvers kinderburgemeester Manoe Folens. Zij wordt  dit jaar bijgestaan door drie schepenen: Nina Quaegebeur (sport & vrije tijd), Sverre Rooseboom (milieu) en Ella Stekelorum (armoede).

Warre Delie
Foppe Delarue
Ella Stekelorum
Ella Adesanja
Cobe Degraeve
Elias Therry
Jutta Declerck
Alexia Dufoort
Davina Vanderbeke
Senne Casier
Maïté Lefere
Tybe Geldhof
Noah Ameye
Faye Collebert
Jesse Deleersnyder
Briek Vandewaetere
Antoine Debal
Margot Lefebure
Amélie Holvoet
Sverre Rooseboom
Flore Vandevelde
Nina Quaegebeur
Manoe Folens
Laura De Cuyper
Kaithlynn Ampe
Noor Snauwaert

 

De kindergemeenteraad in actie

De Kindergemeenteraad heeft verspreid over het jaar een 5-tal bijeenkomsten. Dit jaar zullen ze tijdens de vergaderingen brainstormen rond o.a. de huidige staat van groene zones in Izegem, de zwerfvuilproblematiek, evenementen en openbare ruimte voor kinderen en jongeren, sportinfrastructuur, het huidige armoedebeleid van de stad.  

Het blijft uiteraard niet enkel bij brainstormen. De Kindergemeenteraad wordt ook uitgedaagd om over te gaan tot actie door o.a. deel te nemen aan de zwerfvuilactie maar ook door zelf effectief iets te organiseren voor kinderen zoals bijvoorbeeld een kinderfuif en het kindercafé.

Ook zetelen in de kindergemeenteraad?

In september gaan wij opnieuw op zoek naar een nieuwe groep enthousiaste kinderen uit het 6de leerjaar om te zetelen in de Kindergemeenteraad van 2022 – 2023.  

We brengen een bezoek aan alle Izegemse scholen en komen er langs om uitleg te geven over het verloop van de kindergemeenteraad.

Misschien tot binnenkort?