Kinderraad

Wat is de kinderraad?

De kinderraad is een permanent inspraakorgaan voor kinderen uit de lagere school. Kinderen maken hierdoor kennis met politieke besluitvorming. Kinderen uit het 6de leerjaar van alle Izegemse scholen kunnen zich kandidaat stellen. Na een heuse verkiezingscampagne konden uit elke klas twee kinderen toetreden tot de Kinderraad. Met deze groep komen we zo'n vier keer samen en nemen we enkele heel boeiende thema’s onder de loep. De Kindergemeenteraad wordt bijgestaan door vrije tijd en het schepencollege. Zo kunnen de (haalbare) ideeën ook echt uitgevoerd worden! Op het einde van het schooljaar stellen we deze ideeën en adviezen dan ook voor aan het schepencollege tijdens een officiële vergadering .

 

Kinderraad 2022-2023

Op woensdag 9 november 2022 vond de eerste zitting van de nieuwe Kinderraad plaats. Tijdens deze kennismakingsvergadering werden de nieuwe Kinderburgemeester en Kinderschepenen verkozen.

Hieronder kan je kennis maken met 26 enthousiaste jongens en meisjes die staan te popelen om met hun ideeën Izegem nog kindvriendelijker te maken. Samen vormen zij de nieuwe Kindergemeenteraad voor de periode 2022-2023.

Aan het roer staat kersvers kinderburgemeester Axelle Demeyere. Zij wordt  dit jaar bijgestaan door drie schepenen: Saar Degryse (Vrije Tijd), Lasse Vandevelde (Milieu) en Jérôme Holvoet (Welzijn).

Axelle Demeyere Fatima Jallah Febe Devolder Felien Verschoot
Fien Therry Flinn Morlion Jérôm Holvoet Josse Strobbe
Jules Lamote Lasse Vandevelde Lore Van Severen Mathijs Compernolle
Michelle Mullier Milan-Alexander Lobbens Nolle Mahau Odile Boudrez
Oona Bosschaert Pieterjan De Gussem Renée Zutterman Rune Desimpel
Saar Degryse Thomas Seys Tibo Langedock

Victor Willaert

Yassine Gharsallah Zayana Ancev    

 

De kinderraad in actie

De Kinderraad heeft verspreid over het jaar een 6-tal bijeenkomsten. Dit jaar zullen ze tijdens de vergaderingen brainstormen rond duurzaam wonen, meer groen in en rond je huis, sportinfrastructuur, een vrije tijdsaanbod voor iedereen, evenementen en openbare ruimte voor kinderen en jongeren, het huidige kinderarmoedebeleid van de stad.

Het blijft uiteraard niet enkel bij brainstormen. De Kinderraad wordt ook uitgedaagd om over te gaan tot actie door o.a. deel te nemen aan de zwerfvuilactie maar ook door zelf effectief iets te organiseren voor kinderen zoals bijvoorbeeld een kinderfuif en het kindercafé.