ARNE SIERENS

Gepubliceerd op Donderdag 03 juni 2021
10 november 2021

18 EURO - GROTE ZAAL - 20u                    PUNT

ARNE SIERENS

MOUCHETTE

‘Schone mensen maken warmbloedig theater… Pakkend! Niet te missen!’

Mouchette en Arsène wankelen door de wereld. Zij moet als meiske van 14 voor haar jonge zusje zorgen en het huishouden bestieren voor haar zieke moeder. Hij is platzak, kwaad en verloren omdat zijn vrouw niets meer van zich heeft laten horen.

Mouchette verstrikt zich in leugens en uitvluchten. Arsène blijft argeloos vertellen over zijn beslommeringen. Hij komt te weten dat ze droomt van het schoolfeest waar ze flamenco zal dansen in een echt Spaans kleed.

Geen onschuldig stuk maar eentje dat wel altijd enorme bijval heeft gekend bij pers en publiek. Mouchette veroverde in 1990 binnen- en buitenlandse podia en zette Sierens als auteur op de kaart. De tekst werd in 1990 bekroond met de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en de SABAM-prijs. In 1991 werd Sierens derde laureaat van de Europese Toneel-schrijfprijs: “De opeenvolging van momentopnamen, deze mengeling van gevoelens en gevoeligheden, verleent aan het stuk een zeldzame directheid en kernachtigheid”. Sinds die ‘oerversie’ van ‘Mouchette’ heeft Sierens zich drie decennia verder een weg gebaand van auteur, over regisseur, tot volbloed theatermaker. Sierens grijpt een scharniermoment in zijn artistieke loopbaan aan om ‘zijn’ Mouchette opnieuw voor het voetlicht te brengen. Precies 30 jaar later beleeft ‘Mouchette’ haar 2de première en een volledige ‘remake’ met verregaande ingrepen naar inhoud en naar vorm.

Spel: Anemone Valcke, Wouter Bruneel

Muziek: Myrddin De Cauter en Jean-Yves Evrard

Regie: Arne Sierens

ARNE SIERENS