COVID-certificaat

Sinds 1 juli kan je binnen de Europese Unie gebruik maken van een persoonlijk COVID-certificaat. Dit certificaat maakt reizen binnen de EU mogelijk. Je kan een certificaat aanvragen als je gevaccineerd bent, recent hersteld bent of een negatief testresultaat hebt. Het certificaat kan je zowel digitaal als op papier gebruiken.
 

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn drie types certificaten:

  1. Een vaccinatiecertificaat: je ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen aanvaarden alleen een certificaat van volledige vaccinatie.
  2. Een testcertificaat van een PCR-test of snelle antigeentest afgenomen door een zorgverstrekker (geen zelftest) met een negatief resultaat.
  3. Een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. Dit certificaat geldt in de meeste landen van 11 dagen tot 180 dagen na de positieve test.

De geldigheidsduur van het COVID-certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken.
 

Hoe vraag ik een COVID-certificaat aan?

Je kan je coronacertificaat downloaden via mijngezondheid.be, Mijn Burgerprofiel of via de mobiele app CovidSafeBe.

Een papieren versie aanvragen

Een vaccinatiecertificaat kan je ook per post toegestuurd krijgen. Hou dan wel rekening met een wachttijd van ongeveer een week. Neem hiervoor contact op met de helpdesk, via 078 78 78 50 (bereikbaar van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur).
 

Hoe ziet het COVID-certificaat eruit?

Op het certificaat staan gegevens zoals je naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode (QR-code). Het Belgisch certificaat is opgemaakt in het Engels en in de drie landstalen (Nederlands, Frans en Duits).
 

Moet mijn kind een certificaat hebben?

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om te kunnen reizen. Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben net als volwassenen een certificaat nodig om te kunnen reizen.

Let wel: elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan reizigers van 6 tot 18 jaar. De voorwaarden per land (en vaak per regio), vind je terug op de ReOpen EU-website.
 

Waar kun je terecht voor vragen/hulp?

Mocht er een fout op een certificaat optreden, of je hebt een inhoudelijke vraag of hulp nodig, dan kan je telefonisch contact opnemen met via het nummer 078 78 78 50.

Meer info
 

 Opgelet voor phishingmails over het COVID-certificaat

Er doen momenteel phishing mails de ronde die melden dat er "urgente document(en) in uw 'My e-Box in verband met uw COVID-certificaat" ter beschikking staan. Met een frauduleuze link proberen deze mails persoons- en bankgegevens van de ontvanger te verkrijgen. Om jouw COVID-certificaten te raadplegen of te downloaden is het nooit nodig om bankgegevens of andere persoonlijke informatie te geven. Blijf alert en klik nooit op links die je niet vertrouwt.

Om een COVID-certificaat te verkrijgen, moet je dit zelf downloaden via beveiligde aanmelding (bv. met Itsme of eID) via mijngezondheid.be, myhealthviewer.be of mijnburgerprofiel.be.

Veelgestelde vragen over het COVID-certificaat