Burgerbudget

Om de burger een stem te geven en co-creatie te stimuleren, introduceert de stad het Burgerbudget. Met het burgerbudget lanceer je in je buurt en mét je buurt leuke, verrassende initiatieven die de samenhorigheid en de leefbaarheid in je buurt kunnen verhogen. We lanceren het burgerbudget voor het eerst in de buurt Bosmolens. Later dit jaar komen ook Centrum West en Emelgem aan de beurt. Volgend jaar kunnen De Mol, Kachtem, Centrum, en Centrum Oost aan de slag met het burgerbudget.

Voor wie?

Alle inwoners van de stad kunnen een actie realiseren met het burgerbudget in hun eigen buurt. Een groep aanvragers telt minimum vier personen, die elk op een verschillende plaats gedomicilieerd zijn.

Voor welk bedrag kan ik een initiatief indienen?

Het totaalbudget per buurt bedraagt 20 000 euro. Je dient een project in met een kostprijs van minimum 5 000 en maximum 20 000 euro.

Wanneer?

In 2022 werd het burgerbudget opgestart in Emelgem en op de Bosmolens.
In 2023 komen Centrum West, De Mol, Kachtem, Centrum en Centrum Oost aan de beurt.

Het traject

Stap 1: dien je project in

Een project indienen kan via participatie.izegem.be of via Hoplr. Dien je je project liever niet online in? Geen probleem! Je kan je voorstel ook indienen in het stadhuis (na afspraak op het nummer 051 33 73 00).

Stap 2: technische toets en haalbaarheid

Een technische jury van deskundigen van de stad zullen alle ingediende initiatieven toetsen op technische haalbaarheid.

Stap 3: voorstelling van de geselecteerde initiatieven

We stellen de ingediende voorstellen voor aan de inwoners van de buurt, op een leuke ontmoetingsplaats met een hapje en een drankje.

Stap 4: burgerjury en stemming

De burgerjury met vertegenwoordigers uit alle leeftijdscategorieën, buigt zich over de ingediende initiatieven. Daarnaast kunnen alle inwoners van de buurt stemmen op hun favoriete initiatieven. Beide organen hebben een gelijkwaardige stem.

Leidraad

Raadpleeg de leidraad

Word lid van de burgerjury

Niet van plan om zelf een initiatief in te dienen, maar wil je wel graag in de burgerjury zetelen? Dat kan. Dien je kandidatuur in via communicatie@zegem.be, met in het het onderwerp 'Burgerjury burgerbudget'.