PIN code eID aanvragen

Aanvragen

Mogelijkheden voor dit product:

Pin- en pukcode bij een nieuwe eID

In de brief die je thuis ontvangt om te laten weten dat je eID klaarligt, vind je je pin- en pukcode onder een gesloten zegel. Met die codes ga je naar de dienst Bevolking van je gemeentebestuur. Daar zal de gemeentebediende de microchip op de elektronische identiteitskaart activeren.

Je kunt er meteen ook zelf je pincode wijzigen. Het is aangeraden om je code te wijzigen in een cijfercombinatie die je gemakkelijk kunt onthouden. Bij de keuze van je nieuwe pincode ben je niet beperkt tot vier cijfers, je kunt tot 12 cijfers gebruiken. Opgelet! Je pincode is persoonlijk. Kies dus geen voor de hand liggende cijfercombinatie zoals je geboortedatum of -jaar. Houd je code ook strikt geheim! Met je pincode kan iemand anders je kaart gebruiken en in jouw naam handelen op het internet. 

  • De pincode of 'Personal Identification Number' is de persoonlijke code die je moet ingeven telkens je toegang wilt tot een eID-toepassing of een elektronische handtekening wil plaatsen.
  • De pukcode of 'Personal Unblocking Key' is alleen nodig om je eID te activeren of te deblokkeren.

De microchip is geblokkeerd of je bent je pincode vergeten, maar je hebt je pukcode nog?

Als je driemaal na elkaar een foute pincode intikt, dan blokkeert de microchip. Als dat gebeurt, of je bent je gewijzigde pincode vergeten, ga dan naar de dienst Bevolking van je hoofdverblijfplaats, samen met het originele document met je pukcode. Met de pukcode kun je bij de dienst Bevolking je pincode deblokkeren of wijzigen.

Zowel pin- als pukcode vergeten?

Ben je je pin- én pukcode vergeten, dan kun je ofwel bij de dienst Bevolking van je hoofdverblijfplaats je codes opnieuw opvragen, ofwel online via FOD Binnenlandse Zaken. Je codes worden dan binnen de drie weken verstuurd naar de gemeente, die je verwittigt zodra ze beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de aanvraag, moet je dus sowieso langsgaan bij de dienst Bevolking om je nieuwe pincode te koppelen aan je eID.

Let wel: om de codes opnieuw te kunnen aanvragen, mag er geen procedure van adreswijziging of aanvraag van een nieuwe eID lopende zijn. Als er een adreswijziging lopende is, dan kun je pas codes aanvragen bij de inschrijving in je nieuwe gemeente. Bij een lopende aanvraag voor een nieuwe eID worden de nieuwe pin- en pukcode automatisch naar je hoofdverblijfplaats opgestuurd.

Contact

Bevolking
Korenmarkt 10
8870 Izegem

051/33.73.13 Contacteer ons