Lichthinder

Dat Vlaanderen één van de meest verlichte regio's is, zal je niet onbekend zijn. In heel wat steden en gemeenten is het nooit meer donker. Stadsbewoners, omwonenden van bedrijven en sportterreinen, verlichte serres en monumenten kunnen zich nauwelijks nog een nachtelijk landschap of een open sterrenhemel voorstellen.

Overmatig kunstlicht is niet alleen nutteloos en een grote energieverspilling. Het kan ook je gezondheid aantasten en het ontregelt de natuur. Daarnaast is duisternis, net zoals rust en stilte, een basiskwaliteit die we niet verloren mogen laten gaan.

Kies zelf voor een energiezuinige en milieuvriendelijke buitenverlichting:

  • Verlicht alleen wanneer het nodig is. Tijdschakelaars en bewegingsmelders bieden een uitkomst.
  • Beperk je verlichting tot jouw eigendom. Je buren zorgen zelf wel voor buitenverlichting als ze dat wensen.
  • Plaats de verlichting zo dicht mogelijk bij wat verlicht moet worden.
  • Verlicht altijd van boven naar beneden, zo komt er veel minder licht in de atmosfeer terecht.
  • Zorg voor een gelijkmatige verlichting, voorkom felle plekken en donkere gaten.
  • Kies voor energiezuinige en milieuvriendelijke lampen, zoals verlichting die op zonne-energie werkt.
  • Hou het vermogen van de lamp zo laag mogelijk.
  • Gebruik liever geen fel wit licht maar kies voor oranje licht. Hierdoor worden minder insecten aangetrokken.

Naast voorgaande gevallen van lichthinder is er ook nog de lichthinder door windturbines. Windturbines kunnen op twee manieren lichthinder veroorzaken. Ten eerste door slagschaduwen en ten tweede door lichtreflectie. De slagschaduwen worden veroorzaakt door de draaiende rotorbladen en de lichtreflectie wordt veroorzaakt door de glimmende rotorbladen.
Heb je last van lichthinder van de windmolens? Contacteer dan de milieudienst tijdens de openingsuren van het stadhuis. Buiten de openingsuren contacteer je best het callcenter van Electrabel op environment.renewables@electrabel.com (voor de windmolens langs de Lodewijk de Raetlaan en de Noordkaai) of Aspiravi op kris.vanderbeken@aspiravi.be (voor de windmolens langs de Klaregrachtstraat en langs het kanaal).