Meer Hart voor je Buurt

  Logo Meer Hart voor je Buurt

Stad Izegem streeft naar meer leefbaarheid in straten, wijken en buurten. Zaken die de leefbaarheid verhogen zijn oa een nette en veilige openbare ruimte, kansen tot ontmoeting en duurzaamheid. Daarom krijg je als burger ondersteuning als je actie onderneemt. Laat je creativiteit de vrije loop, spreek erover met je buren en dien een voorstel in! De stad zal je helpen dit te realiseren.

 

De folder vind je hier!


Sociale stad

Hart voor je Buurt

Het huidige reglement Hart voor je Buurt geeft financiële ondersteuning aan mensen die in hun wijk of straat een buurtfeest organiseren én hierbij aan cultuurprogrammering doen.
Meer informatie vind je hier.

 

 

Cultuurstraten

WAT

Het project Cultuurstraten is een samenwerking tussen De Leest en de Wijkwerking en heeft als doel om een nog diverser publiek te bereiken en mensen ervan te overtuigen een voorstelling bij te wonen in De Leest.

 

CONCREET

Aanvragers krijgen de mogelijkheid om een toegankelijke voorstelling aan sterk verminderde prijs inclusief een drankje en een rondleiding backstage te bij te wonen. Dit vindt tweemaal per jaar plaats en dit telkens met minimaal 15 en maximaal 50 deelnemers. De buurt, wijk of straat die zich eerst inschrijft krijgt de eerste kans.

 

 

Speelstraten / sneeuwstraten

Speelstraat

Bij het inrichten van een speelstraat wordt de openbare weg over de gehele breedte afgesloten voor het verkeer zodat kinderen en jongeren ongehinderd op straat kunnen spelen. Een speelstraat is niet alleen voor de kinderen leuk, ook de volwassenen genieten mee. Het contact tussen de buren wordt intenser.
Meer informatie vind je hier.

 

 

Groene stad

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

WAT

Wil je wat kleur brengen bij die grijze beton, zwarte asfalt en donkere gevel? Een tegeltuintje kan hiervoor zorgen.

 

CONCREET

Een tegeltuintje brengt kleur in de straat en maakt de sfeer groener en vrolijker. Door het wegnemen van 1 of meerdere stoeptegels tegen de gevel van je woning en deze vrije ruimte te beplanten met (klim)planten, wordt er een klein tuintje aangelegd. De stad neemt de tegel weg en plant zelf aan, zowel in de grond als in een bloembak.

Nette stad

Zwerfvuilactie

Zwerfvuilactie

WAT

Elk jaar organiseert stad Izegem een zwerfvuilactie en dit telkens in een ander deel van de stad.

 

CONCREET

De zwerfvuilactie gaat telkens door in de maand maart. Elke deelnemer krijgt een attentie en een hapje en een drankje. De organisatie zorgt voor het nodige materiaal (afvalzakken, fluohesjes, grijpstokken, handschoenen). Verenigingen die deelnemen krijgen een vergoeding die kan oplopen tot 300 euro en dit afhankelijk van het aantal deelnemers.

 

 

Let's do it in de vuilbak

Opruimactie

WAT

Naast de zwerfvuilactie georganiseerd door de stad, kan je het ganse jaar door zelf opruimacties voorzien in jouw omgeving. 

 

CONCREET

Vrijwilligers kunnen via de website www.letsdoitindevuilbak.be een buurt claimen, opruimmateriaal aanvragen en éénmalig of langdurig opruimen. Het opruimmateriaal ligt bij de stad. Het is IVIO die een deel opruimmateriaal (fluohesje, grijpstok, handschoenen, zwerfvuilzakken, opruimbordjes) aan de stad bezorgd. De vrijwilligers krijgen jaarlijks een nieuwsbrief en worden uitgenodigd naar een terugkomdag.

 

 

 

Netste straat

WAT

Elk jaar kan een straat meedingen naar de titel van “Netste Straat” van Izegem.  Het gaat hier niet enkel en alleen om het opruimen van zwerfvuil, maar evengoed over het wieden van onkruid, de organisatie van een lentepoets, …

 

CONCREET

Buren uit éénzelfde straat schrijven zich in via het aanvraagformulier. De winnaar verdient een straatnaambord van Netste straat en extra een feestcheque ter waarde van 300 euro voor de organisatie van een Hart voor je Buurt-initiatief. Met deze cheque kan dan materiaal ontleend worden bij de stad.

Eerlijke stad

Fair Trade straten

Fair Trade straten

WAT

In het kader van de FairTradeGemeentetitel streeft Stad Izegem ernaar om ihkv het vijfsterrenmodel de ster “FairTradeStraten” binnen te halen.

 

CONCREET

Aanvragers van een subsidiedossier Hart voor je Buurt kunnen 50 euro extra krijgen, wanneer er gebruik gemaakt wordt van Fair Trade producten.

 

Een wild idee voor de buurt

Straatbibliotheek

 

WIE KOMT IN AANMERKING?

• Elke Izegemse burger. Dit kan één persoon zijn, maar evenzeer een groep van personen.

• Je moet gedomicilieerd zijn in Izegem.

 

WELK WILD IDEE KOMT IN AANMERKING?

• Zowel kleine als grotere initiatieven komen in aanmerking.

• Het initiatief ligt in de lijn met de doelstellingen / thema’s / items / waar Stad Izegem belang aan hecht.

• Het idee komt de buurt ten goede en zorgt voor een meerwaarde voor de buurt.

• Het initiatief krijgt de steun van heel wat buurtbewoners.

 

WAT KRIJG JE HIERVOOR?

• Naast de financiële ondersteuning kan je ook rekenen op logistieke ondersteuning van de stad. Naast het gebruik van zalen en materiaal aan verenigingentarief kan in bepaalde gevallen ook het openbaar domein ter beschikking worden gesteld.

• Je kan maximaal 80% van de totaalkost van het project als ondersteuning krijgen en dit met een maximum van 300 euro.

• Na de goedkeuring van het College van Burgemeester en Schepenen wordt 50% voorschot uitbetaald. Na het indienen van de bewijsstukken en de goedkeuring hiervan door het College van

Burgemeester en Schepenen wordt de resterende 50% uitbetaald.

 

HOE GAAT HET NU VERDER?

• Je dient een aanvraag “Een wild idee voor de buurt” in. Dit kan schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen of via de website van  Stad Izegem. Binnen de maand na de indiening van je aanvraag deelt het College van Burgemeester en Schepenen haar beslissing mee. Uiterlijk 1 maand na de goedkeuring van College van Burgemeester en Schepenen wordt een eerste schijf van 50% toegekend. Na de indiening van de nodige bewijsstukken, wordt de resterende 50% uitbetaald.

Promotour

Binnenkort gaan wij vanuit wijkwerking de promotour op om in de verschillende buurten het concept te lanceren. Voor deze gelegenheid wordt het Eperon d’or busje omgedoopt en aangekleed tot Buurtmobiel. Wil je de mobiel in jouw wijk… geef een seintje!Contact

Dienst samenleving VES
Korenmarkt 10
8870 Izegem

051/33.73.03 Contacteer ons